#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Predikce vlivu třífázového antikoncepčníhopřípravku s norgestimátem na akné


Vývoj reprodukčního zdraví ženv ČR v období 1993 - 1997I. Metodologie šetření a charakteristikavýběrových souborů

Cíl celkové studie:
Zjistit, jaké změny v reprodukčním zdraví žen vyvolaly změny v systému zdra-votní péče a v sociální sféře.Cíl dílčí studie I: Vypracovat metodiku sběru dat a zjistit změny v základních demografickýchukazatelích.Název a sídlo pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha-Podolí.Typ studie: Retrospektivní srovnávací epidemiologická studie.Metodika: V r. 1993 a 1997 byla provedena 2 celostátní reprezentativní šetření formou třístupňovécluster sample. Po vybrání lokalit ve všech okresech ČR byly vybrány domácnosti, v nichž 150vyškolených tazatelek provedlo na základě otázek v dotazníku pohovor s 4 497 ženami v repro-dukčním věku v prvém a se 1 735 ženami v druhém šetření. Byly srovnávány základní demografic-ké údaje z obou souborů a údajů z posledního sčítání obyvatel v r. 1991. První šetření bylozajištěno z prostředků rozvojového fondu US AID (United States Agency for International Deve-lopment) prostřednictvím dohody se SZO, druhé šetření Českým statistickým úřadem a Minister-stvem zdravotnictví ČR.Výsledky: Věková struktura žen se liší jen minimálně v souboru 1993 od Censu 1991, ale výrazněklesl podíl žen 15-19letých v souboru 1997. Z hlediska rodinného stavu se v souboru 1997 zvýšilpodíl žen žijících ve formálním manželství a žen rozvedených. V počtu narozených dětí se zvýšilv souboru 1997 podíl žen pouze s jedním narozeným dítětem a ubylo žen se 4 a více dětmi. Rovněžse zvýšil podíl žen se středoškolským vzděláním ukončeným maturitou.Závěr: V první dílčí studii bylo nutné zjistit změny v uvedených 4 ukazatelích charakterizujícíchpopulaci žen v reprodukčním věku, poněvadž tyto změny by mohly být v souvislosti s jednotlivý-mi ukazateli o vývoji reprodukčního zdraví (antikoncepce, umělé ukončení těhotenství), jejichžanalýza je obsahem dalších dílčích studií.

Klíčová slova:
reprodukce, epidemiologie, fertilní věk, náhodný výběr, demografické ukazatele


Authors: P. Velebil 1;  Z. Štembera 1;  J. Kraus 2;  E. Čakiová 2
Authors‘ workplace: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha - Podolí, ředitel Ing. V. Wollmuth 2 Český statistický úřad, odbor statistiky obyvatelstva, ředitelka Ing. J. Růžková, CSc. 1
Published in: Ceska Gynekol 2000; (2): 83-87
Category:

Overview

Cíl studie:
Predikce změn pleti při užívání antikoncepčního přípravku s norgestimátem.Typ studie: Analýza dat z prospektivní multicentrické otevřené studie.Pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze.Metodika: Stupeň akné byl hodnocen v průběhu 6 měsíců užívání třífázového antikoncepčníhopřípravku s norgestimátem (Pramino). Na základě subjektivního hodnocení akné byly vybrány 3skupiny uživatelek: A - uživatelky, u kterých se zlepšilo nebo vymizelo akné; B - uživatelky, u kte-rých se zhoršilo akné; C - uživatelky, u kterých se nově objevilo akné. Mezi skupinou A a ostatní-mi skupinami byl zjišťován rozdíl v zastoupení nebo v distribuci parametrů, které mají vztahk etiologii akné: věk, hmotnost, změna hmotnosti v průběhu studie, přítomnost zvýšeného ochlu-pení, přítomnost pravidelného menstruačního cyklu před začátkem užívání hormonální antikon-cepce, kouření.Výsledky: Vliv přípravku na akné byl hodnocen u skupiny 3 990 žen. Z 1 201 ženy (100 %) s přítom-ností akné před začátkem studie udalo zlepšení nebo vymizení akné během studie 940 uživatelek(skupina A) (78,27%). U 221 žen (18,40 %) se rozsah akné nezměnil, pouze u 30 žen (2,50 %) serozsah akné zhoršil (skupina B). Nově se akné manifestovalo v průběhu užívání u 49 žen (skupinaC), tedy u 1,2 % z celého souboru. Uživatelky, u kterých se akné v průběhu studie zhoršilo (skupi-na B), měly méně často zvýšené ochlupení. V průběhu studie se u této skupiny dokonce snížilaprůměrná hmotnost. Uživatelky, u kterých se akné manifestovalo nově v průběhu studie, měly vesrovnání se skupinou A významně vyšší věk, nižší hmotnost na začátku studie a vyšší četnostpravidelného menstruačního cyklu před začátkem užívání hormonální antikoncepce. Při hodno-cení výskytu klinických parametrů byly nalezeny jen malé rozdíly, které dosahovaly hraničnístatistické významnosti. Z klinického hlediska nejsou tyto rozdíly relevantní.Závěr: Rozsáhlá multicentrická studie potvrdila velmi dobrý účinek třífázového přípravku s nor-gestimátem na pleť. Hodnocení věku, hmotnosti, přítomnosti zvýšeného ochlupení, charakterumenstruačního cyklu nebo skutečnosti, zda je žena kuřačka, neumožňuje předpovědět individuál-ní reakci kůže na hormonální léčbu.

:

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#