#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

30. sympozium asistované reprodukce s mezinárodní účastí a 19. česko-slovenská konference reprodukční medicíny, 10.–11. listopadu 2020, Brno


Autoři: Ventruba P.;  Žáková J.;  Rumpík D.
Vyšlo v časopise: Ceska Gynekol 2021; 86(1): 61-62
Kategorie: Zprávy z odborných akcí

Jubilejní 30. sympozium asistované reprodukce a 19. česko-slovenská konference reprodukční medicíny se konala ve dnech 10.–11. listopadu 2020 v hotelu International v Brně. Tato nejvýznamnější akce Sekce asistované reprodukce ČGPS ČLS JEP byla pořádána ve spolupráci s Gynekologicko-porodnickou klinikou LF MU a FN Brno po celých 30 let. Právě zde se zrodil původní nápad tuto odbornou akci pořádat, neboť Brno je kolébkou asistované reprodukce v ČR. Hlavním koordinátorem byl prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc.

Zvýšený a trvající zájem o letošní výroční akci, která sdružuje odborníky více základních medicínských oborů, byl velice potěšující, ale i zavazující. Akutně svolaný vědecký a organizační výbor konference na svém setkání 2. října 2020 zvážil všechna pro a proti a potvrdil záměr uspořádat konferenci i přes nepříznivou epidemiologickou situaci. Na definitivní formě, která by respektovala turbulentní epidemiologickou situaci a aktuální vládní nařízení, jsme usilovně pracovali a měnili ji až do samého zahájení. Jelikož dochází ke generační obměně nejen nás organizátorů, ale i výboru odborné společnosti SAR ČGPS ČLS JEP, chtěli jsme akci uspořádat, zvláště tuto výroční, i v obtížných podmínkách koronavirové epidemie na co nejvyšší úrovni. Zájem odborné veřejnosti prezentovat se na této akci byl patrný z velkého množství zaslaných abstrakt, a tak mohl být připraven hodnotný a zajímavý odborný program. Příspěvky byly zveřejněny tak jako každý rok v tištěném sborníku abstrakt. Pro ty, kteří se nemohli zúčastnit osobně, bylo připraveno online vysílání. Vysílací studio bylo zřízeno přímo v místě konání  kongresu.

Během slavnostního zahájení v úterý 10. 11. 2020 byly vyhlášeny výsledky soutěže o nejlepší publikace z oblasti asistované reprodukce za rok 2019 (M. Ješeta, CAR GPK FN Brno) a o nejlepší abstrakt 30. sympozia asistované reprodukce 2020 (D. Kubíček, Repromeda Brno).

Poblahopřáli jsme šesti našim členům a předním odborníkům v reprodukční medicíně k životním jubileím (I. Crha,  T. Mardešić, M. Petrenko, M. Mrázek,  K. Řežábek a J. Štěpán).

Úvodní panel pěti vyzvaných prací byl zahájen informací o evropské EBCOG akreditaci a jejím významu pro českou gynekologii a porodnictví (J. Feyereisl,  P. Velebil, V. Dvořák). V druhém bloku pěti přednášek z reprodukční gynekologie zaujalo video D. Novákové na téma Proč mají těhotné ženy nižší riziko covid-19? Výborně dokumentované sdělení T. Ventruby o rekonstrukci prsou u pacientek s BRCA mutací a karcinomem prsu vyvolalo bohatou diskuzi. Neméně zajímavé bylo video prim. Tholta z Trstené (SK) s názvem Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v 21. storočí. V rámci satelitního sympozia firmy Gedeon Richter pohovořil T. Mardešić o současných možnostech luteální suplementace v programu IVF.

Ve studiu se uskutečnil i oblíbený odpolední blok Kontroverzní témata v reprodukční medicíně. Letos na téma Onkofertilita a reprodukce u onkologických pacientů, kdy jsme slyšeli pohled onkologa (K. Petráková, MOÚ Brno) a reproduktologa (K. Veselá, Repromeda Brno). Z obou přednášek a diskuze vyplynulo, že stoupá procento vyléčených onkologických pacientů v mladších věkových skupinách a hormonální stimulace ani gravidita samotná po léčbě karcinomu prsu nezhoršují riziko progrese či recidivy.

Bohužel původně plánovaný společenský večer s kulturním programem musel být zrušen.

Středa 11. 11. 2020 byla celá vyhrazena problematice asistované reprodukce. Úvodní blok sedmi vyzvaných přednášek zahájil K. Řežábek tradiční informací o datech z Národního registru asistované reprodukce za rok 2019. Poté P. Trávník přehledně shrnul možnosti farmakologické podpory vývoje oocytů a embryí a P. Ventruba rozebral výsledky 25 let kryokonzervace spermatu před gonadotoxickou léčbou. O tom, že je důležité znát historii asistované reprodukce nejen ve světě, ale i u nás, mluvila A. Malenovská.

Satelitní sympozium generálního partnera firmy MERCK nabídlo velmi zajímavou přednášku F. M. Ubaldiho (Itálie) o PGT-A: When Yes, When No, When Maybe.

Oblíbená polední diskuze u kulatých stolů byla vyřešena prezentací tezí vybraných témat reprodukční medicíny, se kterými nás seznámili jednotliví předsedající v úvodu odpoledního programu, a bude publikována samostatně v České gynekologii.

Poté zazněl blok pěti přednášek vybraných a seřazených na základě hodnocení abstrakt členy vědeckého výboru. O každém z deseti posterů asistované reprodukce bylo možno krátce diskutovat. V závěru konference byla vyhlášena soutěž o nejúspěšnější poster (J. Navrátilová, RECETOX, Brno).

Online vysílání zahrnulo nejen zahájení, předání cen a ocenění jubilantům, ale zejména celý odborný program, včetně satelitních sympozií a diskuzí. Pro sponzory byly vytvořeny stánky ve virtuální výstavě firem nebo firemní profily s materiály k prohlížení i ke stažení.

Podařilo se zachovat celý plánovaný harmonogram. Po dohodě vědeckého a organizačního výboru konference byl připraven záznam, který zahrnuje všechny dostupné soubory a smyčky na webové stránce konference www.sar2020online.cz, a navíc sestřih z celého odborného průběhu. Tato offline verze byla spuštěna  20. 11. 2020 a dala zájemcům možnost dodatečně zhlédnout všechny příspěvky konference, a přináší tak nový benefit pro všechny zainteresované.

Přestože šlo o první ročník v online formě, byl zaznamenán velký zájem o registraci. V průběhu konference až do dnešních dní evidujeme pozitivní ohlasy na celou akci. Byla oceněna jak odborná stránka celé akce, tak technické podmínky a profesionalita přenosu. Nicméně věříme, že v budoucnu nebudou tato radikální opatření nutná a budou možná osobní setkání účastníků.

Jsme moc rádi, že před předáním žezla novému výboru se podařilo tuto kulatou třicítku „starým“ výborem úspěšně zakončit. Ještě jednou děkujeme všem za vstřícnost, toleranci a trpělivost, bez které by se letošní výroční 30. sympozium asistované reprodukce a 19. česko-slovenská konference reprodukční medicíny nemohly uskutečnit.

prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., MBA

Gynekologicko-porodnická klinika  LF MU a FN Brno

ventruba.pavel@fnbrno.cz


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Česká gynekologie

Číslo 1

2021 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#