#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Osobní vzpomínka na MUDr. Karla Nouzu, DrSc.


Autoři: prof. MUDr. Ulčová-Gallová Zdenka, DrSc.
Působiště autorů: Gynekologicko-porodnická klinika LF UK a FN Plzeň ;  Genetika Plzeň – Next Clinics
Vyšlo v časopise: Ceska Gynekol 2021; 86(1): 63
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 30. 12. 2020 zemřela významná osobnost české imunologie MUDr. Karel Nouza, DrSc. (nar. 21. 5. 1930).

Připojuji k jeho životopisu uveřejněnému v odkazech ČSAKI krátkou osobní vzpomínku.

Na jaře v roce 1982 se objevil na Gynekologicko-porodnické klinice v Plzni, tehdy ještě na Slovanech, ve velké posluchárně MUDr. Karel Nouza, DrSc. Přednášku nazval Imunologie a zdraví. Sama jsem tehdy začínala pilně studovat povrchové solubilní antigeny lidských spermií v souvislosti s ženskou i mužskou neplodností, zaujala jsem tedy včas místo v první řadě na kraji a na klín jsem si položila jednu z jeho prvních knih.

Posluchárnu postupně zaplňovali ne­jen kmenoví gynekologové a porodníci, ale i pracovníci především z ostatních oborů, jako je bio­chemie, infektologie, imunologie, alergologie, interní medicína a mikrobio­logie. S malým zpožděním tehdy vešel temperamentně do posluchárny drobnější, jemně prošedivělý muž s hranatými brýlemi, živýma očima a ve světle károvaném saku. Hlasitě pozdravil a s omluvou požádal o přípravu svých diapozitivů do připraveného diaprojektoru. Odborná, vtipně podaná přednáška s bezchybnou češtinou doktora Nouzy byla účastníky sledována pozorně a byla završena diskuzí. Když se blížil konec jeho exposé, vyběhla jsem s jeho populárně-vědeckou knihou Skrytá moc imunity a požádala o podpis. Vím, že jsme si tehdy jen krátce povídali o antigenicitě spermií, o extrakčně-solubilizačních metodách a o výsledcích, kterých jsem v tom nejednoduchém začátku své vědecké kariéry dosáhla. Pak nalistoval třetí stránku a napsal: „Vážené paní kolegyni s přáním, aby jí imunologie (reprodukce) učarovala, připisuje  K. N. Plzeň, 29. 4. 1982.“

S MUDr. Karlem Nouzou, DrSc., jsme se setkávali všichni opakovaně na četných kongresech i sympoziích. Netrpělivý diskutér a kritik, popularizátor imunologie a enzymologie, obhájce spisovné češtiny, skvělý tanečník, obdivovatel krásných a pěstěných žen (kam jsem nepatřila), výborný zpěvák, vtipný společník, znalec vín a gourmet (viz. kuchařka Variace na kuchyni orientu – Alena Nouzová a Karel Nouza, 1983).


MUDr. Karel Nouza, DrSc., nám bude v naší rodině imunologů prostě chybět.

prof. MUDr. Zdenka Ulčová-Gallová, DrSc.

Genetika Plzeň – Next Clinics

Gynekologicko-porodnická klinika  LF UK a FN Plzeň


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Česká gynekologie

Číslo 1

2021 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#