#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Udělení čestného členství České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP


Vyšlo v časopise: Ceska Gynekol 2021; 86(5): 296


Peter Kaščák se po úspěšně složené maturitě vydal do Bratislavy, aby se po 6 letech jako čerstvě promovaný lékař vrátil zpět do rodného Trenčína. Už v době studií se zamiloval do gynekologie a porodnictví a tato láska (na rozdíl od jiných) mu vydržela dosud. Pod vedením primářů Hlavaje a Chovance získával první zkušenosti, které dokázal rychle využít v klinické praxi i v rozvoji svých dovedností. Po druhé atestaci z gynekologie a porodnictví následovaly atestace v ultrazvukové dia­gnostice a onkogynekologii. To ale neznamená, že by se nevěnoval porodnictví – je krajským odborníkem i dlouholetým aktivním členem výboru Sekcie perinatálnej medicíny SGPS SLS. Své zkušenosti shrnul v doktorské disertační práci, kterou úspěšně obhájil v roce 2010. Dosud absolvoval více než dvacet odborných stáží či studijních pobytů na špičkových pracovištích doma i v zahraničí.

Ve svých 38 letech se stal prvním přednostou nově vytvořené Gynekologicko-porodnickej kliniky Trenčianskej Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíně a za 13 let z ní vybudoval respektované špičkové pracoviště zajišťující nejenom komplexní léčebně-preventivní péči, ale i kvalitní výuku posluchačů Trenčianské univerzity. V roce 2019 byl zvolen členem výboru Slovenskej gynekologicko-porodnickej spoločnosti SLS.

Primář Kaščák je autorem 115 publikací (z toho 27 v zahraničních časopisech), dvou kapitol v monografiích a dosud prezentoval 208 ústních sdělení (58 v zahraničí, 29 vyžádaných). Je skvělým rétorem i diskutérem, vždy je lepší mít ho na své straně. Dokáže s rozvahou obhájit svůj názor a nebojí se jít i „proti proudu“. Stal se vyhledávaným odborníkem, přísným recenzentem i členem redakčních rad odborných časopisů. Je členem zkušebních komisí a oborových rad lékařských fakult v Olomouci a Ostravě. Zůstává skvělým kamarádem a taky trochu podivínem – běhá, aniž by musel.

Výbor České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP se rozhodl ocenit podíl primáře MUDr. Petera Kaščáka, PhD., na rozvoji oboru i česko-slovenské spolupráce a při příležitosti jeho životního jubilea jej jmenoval čestným členem České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP.

Blahopřejeme!


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Česká gynekologie

Číslo 5

2021 Číslo 5

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#