#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzpomínka na MUDr. Alexandra Bartáka


Autoři: D. Driák 1;  K. Hurt 2
Působiště autorů: Gynekologicko-porodnické oddělení, Nemocnice Neratovice 1;  Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a FN Bulovka, Praha 2
Vyšlo v časopise: Ceska Gynekol 2022; 87(5): 371
Kategorie: Nekrolog

K velmi smutné události nedožitých 66 let MUDr. Alexandra Bartáka si dovolím uvést několik významných událostí z jeho místy pohnutého života.

MUDr. Alexandr Barták se narodil 11. září 1956 na porodním oddělení pekingské nemocnice, o čemž je dochováno originální potvrzení od primáře Ma Jü-minga. Alexandrovi rodiče jako vědečtí pracovníci byli do Číny vysláni pracovně a vzhledem k tehdejšímu přísnému režimu museli těhotenství i porod tajit. Po několikaměsíční péči čínských sestřiček a ruských kojných si jej maminka opět vyzvedla a odvezla zpátky do Československa, což Saša později s úsměvem komentoval, že je rád, že ho v Pekingu nezapomněla.

Dětství prožil v Písku a v Praze, kde po gymnáziu Litoměřická na Proseku dokončil studium všeobecné medicíny na 1. LF UK. Jelikož ho vždy fascinovalo porodnictví, nastoupil po absolvování roční povinné vojenské služby v Boru u Tachova na Gynekologicko-porodnické oddělení v Brandýse nad Labem. Absolvoval první atestaci a 1. ledna 1987 nastoupil k prof. Vincentu Bakovi na Gynekologicko-porodnickou kliniku FN Bulovka a v roce 1990 složil druhou atestaci z oboru. Vždy se zajímal o práci v zahraničí a v roce 1992 odjel do Hôpital Régional v tuniském Kasserine (al-Qasrín). Dvouapůlroční působení mu kromě znalosti francouzštiny a základů arabštiny přineslo obrovské praktické zkušenosti, samostatné rozhodování a i nutnost nespoléhat se na druhé.

Kvůli práci v zahraničí musel rozvázat pracovní poměr na klinice, takže si po návratu našel místo v soukromém zařízení MEDA, s. r. o. I poté, co si založil v roce 1996 soukromou gynekologickou praxi bABa care, s. r. o., ve Vysočanech, docházel pravidelně do služeb na porodnici v Brandýse nad Labem a na bulovecké klinice. Ordinaci posléze přestěhoval do krásných prostor v blízkosti proseckého kostela, a přestože se mohl věnovat pouze své rozsáhlé klientele, stále si udržoval kontakt s nemocnicí. Od roku 2014 sloužil pravidelně vedoucího na Gynekologicko-porodnickém oddělení v nemocnici v Neratovicích. Jeho rodičky nemocnici významně zvýšily porodnost a mnoho mladých kolegů a kolegyň mu vděčí za odborné zaškolování a za supervizi u svých prvních zákroků a operací. Zejména porodnické kleště byly jeho „majstrštykem“, který mu většina současných porodníků i klinických pracovníků může jen závidět. Alexandrova soukromá porodnická statistika z kliniky činila 8 % císařských řezů, ale zato 11 % kleští, což se blíží statistikám z izraelské Haify, ale vzdaluje se oficiálním údajům v ČR.

Záběr MUDr. Bartáka byl obdivuhodně široký, zajímal se o IVF, účastnil se pravidelně lékařských kongresů, řadu let působil jako člen redakční rady odborného časopisu Gynekolog a publikoval v odborném tisku. Byl znalcem historie, filozofie, grafiky, kaligrafie, hudby a literatury, sbírky doplňoval z antikvariátů, více než romány ho bavily knihy vycházející ze skutečných událostí. Zde se projevovala jeho neskutečná systematičnost, historické postavy a místa doplňoval vlepováním dobových portrétů a plánků bitev. Poznámky, které nechtěl, aby někdo četl, si vpisoval arabským písmem. Hodně času věnoval vlastní tvorbě, byl mimořádně manuálně zručný, velmi hezky kreslil, tvořil grafiku, maloval písmo a vyřezával nádherné figury ze dřeva. Zejména jeho biblické postavy nebo pravoslavné ikony jsou bez nadsázky skvostná umělecká díla. Diskuze měl podložené faktickými argumenty, glosy vtipné, někdy sarkastické, ale trefné. Hovory s ním byly vždy inspirativní a půjčování knih oblíbených autorů radostné. MUDr. Barták nade vše miloval svou rodinu: Pepína (37), kterého vychovával od pěti let, dceru Magdalenu (30) a dnes 22letá dvojčata; nejmladší Daniel podle otcova vzoru úspěšně studuje LF UK.


Saša ještě ve čtvrtek 28. července sloužil pohotovostní službu a v pátek ráno mi předával oddělení jako vždy v pořádku a bez jakýchkoli restů. Netušil jsem, že následující čtvrtek již do služby nepřijede. MUDr. Barták odešel náhle a nečekaně 2. srpna 2022.

Dovolte mi ohlédnutí za oblíbeným kolegou a spolehlivým kamarádem MUDr. Sašou Bartákem ukončit Platónovým úslovím: „Rození je ve smrtelném tvoru prvkem nesmrtelnosti.“

prim. MUDr. Daniel Driák, Ph.D.

Gynekologicko-porodnické oddělení

Nemocnice Neratovice

Alšova 462, 277 11 Neratovice

driak@seznam.cz


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Česká gynekologie

Číslo 5

2022 Číslo 5

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#