#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Gravidita a roztroušená skleróza mozkomíšní


Pregnancy and Multiple Sclerosis

Objective:
To assume the influence of pregnancy on the clinical progress of multiple sclerosis and its influence on the course of delivery.

Design:
Retrospective analysis.

Setting:
Department of Obstetrics and Gynecology, University Hospital in Ostrava, Czech Republic.

Subject and method:
It is the retrospective analysis of the influence of pregnancy on the clinical course of multiple sclerosis in the file of 57 patients with diagnosis of multiple sclerosis. The aim of the study is to compare the changes in the EDSS (expanded disability status scale) in the period before the pregnancy, during the pregnancy and 6 months after delivery. The authors also tried to analyze if multiple sclerosis influences the course of delivery.

Results:
The progression of the multiple sclerosis during pregnancy and postpartum period was present in 62.8% of the patients. The mean change during the pregnancy and 4 months after delivery was 0.7 points in the EDSS scale. We did not find any influence of multiple sclerosis on the course of delivery.

Key words:
Pregnancy, multiple sclerosis, clinical course, delivery


Autoři: P. Koliba 1 ;  O. Zapletalová 2;  M. Petzel 1
Působiště autorů: Porodnicko-gynekologická klinika FNsP Ostrava, přednosta MUDr. P. Koliba, CSc. 1;  Neurologická klinika FNsP Ostrava, přednostka MUDr. O. Zapletalová 2
Vyšlo v časopise: Ceska Gynekol 2005; 70(6): 426-430
Kategorie: Původní práce

Souhrn

Cíl studie:
Zhodnotit vliv gravidity na klinický průběh roztroušené sklerózy mozkomíšní a vliv roztroušené sklerózy mozkomíšní na průběh a způsob vedení porodu.

Typ studie:
Retrospektivní studie.

Metodika:
Autoři v práci retrospektivně analyzovali vliv gravidity na klinický průběh onemocnění v souboru 57 pacientek z diagnostikovanou roztroušenou mozkomíšní sklerózou, konkrétně změnu v klinické klasifikaci EDSS (expanded disability status scale) v období před graviditou a v graviditě a v šestiměsíčním poporodním období. Snažili se rovněž zhodnotit, zda má RSM vliv na průběh a způsob vedení porodu.

Výsledky:
Prokázali jsme, že během gravidity a poporodního období došlo k progresi onemocnění u 62,8 % pacientek. Došlo k průměrnému zhoršení o 0,7 stupně v klasifikaci EDSS. Neprokázali jsme vliv RSM na průběh a způsob vedení porodu.

Klíčová slova:
gravidita, roztroušená skleróza mozkomíšní, klinický průběh, porod


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#